Залучення батьків до участі в організації раціонального харчування дітей допоможе збалансувати і доповнити харчування дитини в домашніх умовах. Надлишок вживання жирів і солодощів, бо саме цими продуктами, найчастіше, стараються доповнити харчування батьки, веде до порушення обміну речовин, а з часом і до різних захворювань. Недостатня кількість в раціоні харчування овочів, порушення технології приготування їжі, призводить до зменшення кількості вітамінів, мінеральних речовин, які необхідні дитячому організму. Для того щоб задовільнити потребу дитячого організму в основних поживних речовинах, слід дотримуватись середніх норм споживання різних продуктів. Так, дітям у віці 3-7 років протягом доби необхідно отримувати: 600мл молока, 40г сиру, 5г сметани, 5г твердого сиру, 25г вершкового масла, 10г олії, 1 яйце, 130 г м’яса або риби, 80г пшеничного хліба, 40г житнього, до 40г крупи і макаронних виробів, 150г картоплі, до 250г різних овочів, 200-250г фруктів та ягід, 40г цукру, до 20г солодощів. Невиконання норм вживання молока, сиру, кисломолочних продуктів веде до недостатнього отримання організмом кальцію. Більшість батьків вдома намагаються доповнити харчування дітей пиріжками, ковбасою або погодувати дитину повноцінним обідом, замість легкозасвоюваної вечері – це все шкодить організму дитини. В період сну процеси травлення вповільнюються і жирна чи солодка вечеря на довгий час затримується в травному каналі, що призводить до накопичення лишнього жиру і недоокислених речовин, які затрудняють обмін. Батькам слід доповнювати раціон харчування продуктами багатими білком тваринного походження: молоком, сиром, рибою, яйцями. Потрібно привчати дітей пити молоко, кефір з хлібом (підвищується амінокислотний вміст їжі). В домашню вечерю слід включати фрукти, овочі, соки, щоб доповнити денне харчування в садочку, вітамінами, мінеральними солями і мікроелементами. Не рекомендується давати дитині більше як одне яйце, надлишок білків в жовтку може викликати алергічну реакцію. Потрібно включати в харчування багаті білком бобові (горох, фасолю, сою), в них багато вітамінів групи В, вітамін Е.


Щоб збагатити дитячий організм вітамінами в зимово-весняний період потрібно вживати капусту, зелену цибулю, чорну смородину, відвар шипшини, цитрусові, яблука, свіжо віджаті і консервовані соки. Обов’язково вживати продукти багаті на вітамін А: морква, яловича печінка – її вживання 1 раз в тиждень дозволяє поповнити дефіцит вітамінів А, В, заліза, фосфору і білків. Дуже цінні для дитячого організму молочно-кислі продукти. Важлива їхня властивість – можуть пригнічувати процес гниття в кишечнику, зменшувати процеси бродіння і газоутворення, покращують функцію підшлункової залози, виділення жовчі, регулюють моторну і секреторну функції травного каналу, нормалізують функціональний стан шлунку. Високо біологічно-харчову цінність має сир кисломолочний – вітаміни, мінеральні речовини, які він містить сприяють засвоєнню білка в організмі, покращують зір, впливають на кровотворення. Сир гарне джерело легкозасвоюваного кальцію. Дитина в тиждень має з’їдати 250-350г сиру. Ковбасні вироби дітям дають тільки після 2 років (50г), а старшим (100г). Для дітей рекомендовано сосиски, сардельки – перед вживанням проварити 7-10 хв. Не зважаючи на гарні смакові якості ковбасних виробів включати часто їх в раціон харчування не потрібно.
Починаючи з раннього віку дітям необхідно прищеплювати корисні звички і навички, пов’язані з їжею. При правильному вихованні трирічна дитина повинна їсти самостійно, не відволікаючись і не вередуючи. Необхідно, щоб у дитини виробилось вміння жувати неспішно, із закритим ротом. Якщо у дитини поганий апетит не слід підвищувати голос на неї або обіцяти нагороду, розповідати казки, розважати її щоб вона поїла. Від подібних заходів заохочення апетит не поліпшується, а травлення погіршується.